En lägesbild över de sex jämställdhetspolitiska målen och styrningen för att nå dit

Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att följa och analysera utvecklingen mot de jämställdhetspolitiska målen. Denna kortrapport beskriver och analyserar utvecklingen mot de jämställdhetspolitiska målen och utfallet av styrningen av jämställdhetspolitiken under perioden 2017 – 2022.

Kortrapport: Ojämna insatser för jämställdheten | Jämställdhetsmyndigheten (jamstalldhetsmyndigheten.se)

Här är rapporten i sin helhet: rapport-2023-18-ojamna-insatser-for-jamstalldheten-2023-11-30 (jamstalldhetsmyndigheten.se)

Vad säger forskningen om jämställdhet i skolan? Välkommen till nätverksträff 16 maj!

I samverkan med Länsstyrelsen i Kalmar erbjuder vi en digital nätverksträff 16 maj klockan 08.30-12.00 med temat ”Vad säger forskningen om jämställdhet i skolan?”

Här kan du läsa mer och anmäla dig till den kostnadsfria nätverksträffen.

Välkommen till nätverksträff Jämställdhetsuppdrag i förskola och skola. Vårens träff handlar om forskningen om hur skolan uppfyller uppdrag om jämställdhet. Är det A eller F? På vilket sätt spelar kön och rådande genusordningar roll för hur tjejer och killar tillgodogör sig utbildning? Och hur kan vi i skolans värld bidra till jämställda villkor?

Målgrupp

Förskolechefer, rektorer, pedagoger och elevhälsa, förskolelärare, studenter förskola/lärarutbildningar, barnrättskoordinatorer, utvecklingsansvariga utbildning/lärande, jämställdhetsstrateger, strateger inom social hållbarhet

Program

8.30-9.00 tekniktest

9.00 Välkommen, Länsstyrelsen Kalmar

9.10–10.10 Könsperspektiv på lärande och psykisk ohälsa hos elever

Jakob Lindahl och Boel Kristiansson, Jämställdhetsmyndigheten, presenterar rapporten Ogiltig frånvaro för jämställdheten-En uppföljning av det jämställdhetspolitiska delmålet om en jämställd utbildning

Kort paus 10.10-10.20

10.20-11.20 Aktivt jämställdhetsarbete i undervisningen? Iliana Manneh, Skolforskningsinstitutet, presenterar forskningssammanställning som visar att såväl flickor som pojkar stimuleras och utvecklas av undervisning som planeras och genomförs utifrån ett aktivt och medvetet jämställdhetsarbete

11.20-11.45 Reflektion och utbyte

Vad betyder forskningen om jämställdhet för praktiker i skolans värld? För hur vi organiserar verksamheten, för styrning och uppföljning? På vilket sätt påverkar detta innehåll i värdegrundsarbete och skolans dubbla uppdrag?

11.45-12.00 Avslutning

Assemblin VS AB

Detta bidrag är en viktig del för att nå visionen ett jämställt Värmland.

”Inom Assemblin finns en koncerngemensam uppförandekod som tydliggör det etiska och moraliska förhållningssättet i hela verksamheten och som även inkluderar frågan om mångfald, jämställdhet och inkludering. Vår uppförandekod slår fast att diskriminering och exkludering av en person på grund av ålder, kön, religion, sexuell läggning, politisk åsikt eller etnisk bakgrund inte får förekomma.

I installationsbranschen är andelen kvinnor låg, och Assemblin fokuserar därför på att öka andelen kvinnor i verksamheten. Sedan 2023 finns en koncerngemensam handlingsplan för ökad mångfald och inkludering med fokus på jämställdhet, och som gäller för all verksamhet i Assemblin. I handlingsplanen listas olika aktiviteter och initiativ som vidtas i syfte att attrahera fler kvinnor. Utöver detta görs flera initiativ i respektive affärsområde och lokalt. Vissa affärsområden har också valt att sätta upp ett kvantitativt jämställdhetsmål i sin affärsplan.

Assemblin följer löpande upp andelen kvinnor i verksamheten, såväl bland medarbetare som bland ledande befattningshavare. Detta presenteras årligen i vår externa hållbarhetsrapport.”

> Mer information om Assemblin VS AB.

Kontaktperson: David Larnemark, david.larnemark@assemblin.se, 010-475 22 73.

Nätverksträff 23 maj

Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland bjuder in till nätverksträff med temat jämställd kommunikation. Ta del av goda exempel och ställ frågor kring hur vi tillsammans kan bidra till ett jämställt Värmland.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig senast 15 maj.

Nedanstående program kommer att uppdateras:

13.00 Registrering

13.15 Inledning

Jämställdhetsperspektiv på kommunikationsarbete. Exempel från Josefin Larnemark på Länsstyrelsen Värmland och Katarina Nordmark på Region Värmland.

Exempel från kommuner.

Andreas Stjärnhem, innovation manager på StickyBeat, berättar om ”Nude på nätet” (samverkan med Ecpat) som lyfter fram barns och ungas erfarenheter av sexuella trakasserier. Hur är det att ha jämställdhet som en del av strategin när de väljer uppdrag som kommunikationsbyrå?

Catrin Huss, biträdande avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, berättar om könsbaserad desinformation som är ett hot mot vårt demokratiska samhälle.

Samtal och information.

16.30 Slut