Tack för i år!

Tack alla som gjorde årets Geniuskonferens så lyckad! Omkring 540 personer deltog på Genius 2023, varav 20 procent män. Det är den högsta andelen män på de tio år som vi arrangerat konferensen. Nu ska vi snart sammanställa utvärderingen – kom ihåg att svara på enkäten som du som deltog har fått via e-post.

Var du inte med under dagen? De närmsta veckorna kommer vi att dela med oss av glimtar ur programmet, men redan nu kan du spana in en sammanfattning från dagen: https://regionvarmland.se/regionvarmland/utveckling-tillvaxt/regional-utveckling/jamstalldhet/genius/genius-2023

Sista chansen att anmäla dig till Genius!

Bildkollage med föreläsarna på Genius 2023.

Du har väl inte missat att anmäla dig till Genius? Imorgon stänger vi anmälningarna till konferensen – anmäl dig idag för att inte missa chansen att besöka en av Sveriges största jämställdhetskonferenser. I programmet hittar du bland annat journalisten och författaren Shora Esmailian, Daniel Pool från Expo och den persisk-svenska sångerskan Mahan Moin, känd för sin kraftfulla röst och sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Du hittar det fullständiga programmet och länk till anmälan på Region Värmlands webbplats.

> Genius 2023 (regionvarmland.se)

Du kan även följa Genius på Facebook, där vi räknar ned dagarna till konferensen med pepp och information om de olika föreläsarna.

> Genius Värmland (facebook.com)

Nyhetsbrev april 2023

Här hittar du årets andra nyhetsbrev från Ett jämställt Värmland där du bland annat kan läsa om:

  • Sista chansen att anmäla sig till Genius
  • Ny rapport från Region Värmland om kompetensförsörjning och rekrytering till högre tjänster i Värmland
  • Inbjudan till nästa socialt hållbara frukost
  • Jämställdhetsmyndigheten: Föreningar för flickor och kvinnor kan ansöka om nytt bidrag

Nyhetsbrev Ett jämställt Värmland februari 2023 (paloma.se)

Dokumentation från nätverksträffen 8 mars

Tack alla ni som kom för att fira internationella kvinnodagen med oss! Här kommer allt material från träffen.

Presentation: Fråga 1 – Vad kan samhället (myndigheter) göra för att bidra till en mer jämställd ekonomi (PDF)

Presentation: Fråga 2 – Vad kan man som arbetsgivare göra för att bidra till en mer jämställd ekonomi (PDF)

Presentation: Fråga 3 – Vad kan du som individ göra för att bidra till en mer jämställd ekonomi (PDF)

Presentation: Jämställdhetsmyndigheten – Hur går det med den ekonomiska jämställdheten (PDF)

Presentation: Klara K – workshop (PDF)

Presentation: Sveriges Kvinnoorganisationer – Jämställda pensioner (PDF)


Vi erbjuder många öppna arrangemang, håll utkik i kalendrarna på Länsstyrelsen och Region Värmlands hemsidor samt följ oss i sociala medier.

Kontaktpersoner för nätverksträffarna

Petra Ericson:  petra.ericson@lansstyrelsen.se

Gunilla Evers: gunilla.evers@regionvarmland.se

Varmt välkommen till Genius 2023!

Grafik med texten anmälan är öppen och Genius logotyp.

Äntligen är det dags: Värmlands egen jämställdhetsdag är tillbaka för tionde gången. Den 17 maj samlas vi på KCCC i Karlstad för att byta erfarenheter, inspireras och lära oss mer. Anmäl dig nu för att säkra din plats!

Datum: 17 maj 2023
Tid: Klockan 9–16. Frukost och registrering startar klockan 8.30.
Plats: Karlstad CCC

Moderator för årets konferens är Lisa Bjurwald, journalist och författare. Det fullständiga programmet släpps löpande under våren. Några teman för dagen blir positiva exempel från jämställdhetsarbetet i det värmländska näringslivet, den gröna omställningen, näthat – ett hot mot demokratin och jämställdhetsarbetet, människohandel och prostitution, kvinnor i revolution och krig, och sist men inte minst så koras årets vinnare av Geniuspriset!

Nu öppnar vi anmälan till årets konferens och släpper 300 först-till-kvarn-biljetter som är gratis för dig som bor eller verkar i Värmland. Om du inte skulle hinna få en av dessa är det ingen fara – övriga kan boka plats till självkostnadspris.

Uppdatering 23 februari: Nu är alla 300 gratisbiljetter slut! De ordinarie biljetterna kostar 500 kronor per person och du anmäler dig via Region Värmlands webbplats.

Mer information om Genius 2023 och anmälan på Region Värmlands webbplats

Vem vinner Geniuspriset 2023?

Geniuspriset uppmärksammar gott värmländskt jämställdhetsarbete. Förra årets vinnare var Almi Värmland som prisades för sitt fina jämställdhetsarbete.

Genom att mäta och analysera könsskillnader, utveckla kommunikation och rådgivning samt sprida kunskap och verktyg har Almi Värmland förändrat sin egen organisation och omvärlden i en mer jämställd riktning.

Du bestämmer vem som vinner årets jämställdhetspris genom att nominera en organisation som gör skillnad för jämställdheten i Värmland. Vinnaren utses av en oberoende jury av sakkunniga och vinnaren presenteras under konferensen. Nomineringen öppnar 1 mars.

Information om årets jury och hur du nominerar på Region Värmlands webbplats

Nätverksträff 8 mars

Varmt välkommen till årets första nätverksträff med Ett jämställt Värmland den 8 mars. Nätverksträffen hålls på Best Western Gustaf Fröding Hotell & Konferens i Karlstad och är ett fysiskt möte.

Nätverksträffen är kostnadsfri. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Datum: 8 mars, ankomst och registrering från klockan 13.00. Program klockan 13.15–16.30.

Plats: Hotell Gustaf Fröding, Höjdgatan 3, Karlstad.

Anmälan: Anmäl dig via denna länk senast den 1 mars.

Varmt välkommen!

Program

13.00 Ankomst och registrering

13.15 Programstart

Lönegapet – Jämställdhetsmyndigheten
Sara Andersson, Senior utredare vid avdelningen Analys och uppföljning

Mellan 2007 och 2020 minskade löneskillnaderna mellan kvinnor och män. 2021 skedde dock ett trendbrott som innebar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män i stället ökade. När det gäller den disponibla inkomsten ligger skillnaden kvar på ungefär samma nivå. Kvinnor har i genomsnitt 20 procent lägre disponibel inkomst än män. Skillnaden i livsinkomster mellan kvinnor och män beräknas till 6,3 miljoner kronor.

Jämställda pensioner – Sveriges Kvinnoorganisationer
Jenny Andersson, sakkunnig arbetsmarknad och socialförsäkringar

I Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner störst i Norden, 28 procent. Det visar en ny rapport ”Gender-equal pensions in the Nordics” som gjorts av Sveriges Kvinnoorganisationer. Att pensionsgapet skiljer sig så mycket i de olika nordiska länderna beror på att våra pensionssystem ser olika ut. Att kvinnor utför mer obetalt arbete och oftare arbetar deltid har stor inverkan på svenska kvinnors pensioner, eftersom varje intjänad krona påverkar pensionen i vårt system.

Workshop kring livslång ekonomi – Klara K
Lotta Amnebjer Nordqvist, organisationsutvecklare

Klara K är en ledarskapsbyrå som stödjer, utmanar och utvecklar ledare, ledningsgrupper och styrelser för att vidga perspektiv, integrera värdegrunden i företagskulturen och fördjupa medarbetares engagemang.

Lotta leder dagens workshop kring livslång ekonomi. Kvinnor är inte sämre än män på ekonomi, trots det har kvinnor i Sverige idag en sämre ekonomi än män. Den ekonomiska ojämställdheten är en följd av hur samhället är uppbyggt. För att vi ska ha en chans mot den strukturella ojämställdheten i samhället måste kvinnor få större kunskap om hur de kan påverka sina förutsättningar genom ekonomisk egenmakt.

Ekonomisk egenmakt ökar din makt över ditt liv, din handlingskraft och ger dig möjlighet att bestämma över din framtid. Det ger dig också trygghet om du plötsligt står inför en ny livssituation. Som tur är så är det aldrig för sent att ta makten över sin ekonomi!

I denna workshop arbetar vi med frågor kring jämställd ekonomi och hur vi kan ge oss själva och andra rätt förutsättningar för att ta makten över ekonomin på både kort och lång sikt.

Fika

Fortsättning workshop

16.30 Avslut

Arvika Näringslivscentrum

Vi hälsar Arvika Näringslivscentrum välkomna till Ett jämställt Värmland med följande motivering:

”Vi bidrar till ett jämställt Värmland genom att aktivt arbeta med jämställdhetsfrågor med målgruppen utlandsfödda.

Kontaktperson: Anna-Maria Nykvist, anna-maria.nykvist@aanc.sr

Ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer om jämställda pensioner i de nordiska länderna

”I Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner störst i Norden, 28 procent. Minst är pensionsgapet på Island, 5 procent, följt av Danmark, 8 procent. Det visar en ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer. Att pensionsgapet skiljer sig så mycket i de olika nordiska länderna beror på att våra pensionssystem ser olika ut.”

Läs rapporten och ta del av Sveriges Kvinnoorganisationers förslag på ett reformerat pensionssystem på deras webbplats: Ny rapport: Gender-equal pensions in the Nordics (Sveriges Kvinnoorganisationer)

Dokumentation från nätverksträffen 1 december 2022

Tack alla ni som besökte oss! Här kommer dokumentationen från dagen.

Minnesanteckningar 1 december

Summering av workshopen 1 december


Presentation: Unga och jämställdhet av Region Värmland

Presentation: Ett jämställt Värmland av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland

Presentation: Jämställt! av @wrk

Presentation: Resultat från skolvalet i Värmland 2022

Presentation: Ungas levnadsvillkor i Sverige av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)


Vi erbjuder många öppna arrangemang, håll utkik i kalendrarna på Länsstyrelsen och Region Värmlands hemsidor samt följ oss i sociala medier.

Kontaktpersoner för nätverksträffarna

Petra Ericson:  petra.ericson@lansstyrelsen.se

Gunilla Evers: gunilla.evers@regionvarmland.se